JAC er Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads for tredje år i træk

For tredje år i træk blev JAC den højest placerede offentlige arbejdsplads, da Great Place to Work kårede Europas bedste arbejdspladser d. 21. september.

Billede af medarbejdere på JAC

”Det er helt vildt, at vi endnu en gang er blevet Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads. Jeg er simpelthen så stolt. Medarbejderne er strategien på JAC. Det betyder, at vi har en 90 % ledelsesløs organisering, hvor medarbejderne selv styrer økonomien, ansætter nye kolleger og fordeler lønmidler, uden at vi i ledelsen bruger ledelsesretten. Det er er en fantastisk måde at arbejde på, fordi vi kan se, hvor stor værdi det skaber for borgerne og for medarbejderne”, fortæller JAC’s centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen. 

Virksomhedsstrategien sat fri 

Ledelsen på JAC er stærkt optaget af at skabe de bedste forudsætninger for læring og udvikling hos JAC’s godt 300 borgere, 
”Mange kender til at få presset en virksomhedsstrategi ned over hovedet fra oven, som man skal køre efter i en bestemt periode. Vi vender det om og tager vores 90 % ledelsesløse organisering et skridt videre: vores virksomhedsstrategi er lagt ud til alle. Medarbejderne har nu 100 % handlefrihed til at sætte nye og omfattende tiltag i gang til fordel for borgerne uden at spørge ledelsen om lov. De nye ideer opstår ofte på tværs af teams, f.eks. mandag morgen ved kaffemaskinen, når to kollegaer mødes. Alle, som får en god idé, kan nu sætte sig i cockpittet og invitere kolleger med ombord og flyve af sted med kurs mod nye handlinger med det samme. Det kan vi kun gøre, fordi vi har skabt en kultur, hvor alle er vant til at tage ansvar og tage lederskabet på sig”, fortæller Ann-Christina Matzen Andreasen. 

Medarbejderne trives med ansvar

Den 90 % ledelsesløse organisering har skabt mærkbare resultater. JAC har et lavt sygefravær, nemt ved at rekruttere, økonomien er i balance, og de faglige tilsynsrapporter er i top. 
”Tilliden til, at vi udfører vores arbejde ordentligt uden at blive kigget over skuldrene giver en enorm frihed. Men det forpligtiger også at få tildelt det ansvar. Det motiverer og betyder, at vi kan arbejde med lige præcis den pædagogiske praksis, som er bedst for den enkelte borger og prøve nye ting af, uden at skulle spørge en leder om lov først. Og så giver det ro og ekstra tid til borgerne, når de 10 % ledelse går til at handle på personalesager, vi som medarbejdere ikke skal bekymre os om. Resultatet er en enorm arbejdsglæde, som vi også giver videre til borgerne”, fortæller socialpædagog Ann-Marie O. Jensen, der arbejder på JAC's Tekstilværksted.

Fejring på JAC

Titlen blev fejret på JAC d. 21. september med cupcakes, glitter og bobler for både borgere og personale. Gentoftes borgmester, Michael Fenger, var også forbi og ønske tillykke til hele JAC, der nu både kan kalde sig Danmarks og Europas Bedst Offentlige Arbejdsplads de sidste tre år. 

Om Europas Bedste Arbejdspladser

Den internationale analyse- og konsulentvirksomhed Great Place to Work kårer hvert år Europas Bedste Arbejdspladser. I alt har godt 3.000 organisationer i 21 europæiske lande med over 1 mio. medarbejdere deltaget i undersøgelsen af deres arbejdsmiljø. Ud af de 3.000 organisationer kommer 150 med på listen over Europas Bedste Arbejdspladser.