JAC kåret til Danmarks Bedste Arbejdsplads 2021

JAC fik prisen som Danmarks Bedste Arbejdsplads 2021 blandt både private og offentlige arbejdspladser, da Great Place to Work kårede Danmarks bedste arbejdspladser d. 18. marts. JAC har vist, at den 90 % ledelsesløse organisering kan klare det meste – selv en pandemi.

Billede af medarbejdere på JAC, der jubler

Over de sidste fem år har JAC’s ledelse gradvist sluppet magten og kontrollen og sat de fagprofessionelle, JAC’s personaler, fri til at gå foran. Det betyder, at personalet selv ansætter nye kolleger, styrer økonomien og laver organisationsstrategi. Resultatet er stor arbejdsglæde og i sidste ende bedre kvalitet for borgerne. 

Klar til Corona

”Vi tror ikke på kontrol og top-down-ledelse. Vi tror på hinanden. Corona har udfordret os på vores kerneværdier som fællesskab og sammenhold, og det har været et hårdt og svært år. Men vi havde et stærkt fundament at stå på med vores ledelsesløse organisering. Vi har en høj grad af tillid til hinanden, hvor alle tager ansvar, og medarbejderne selv løber med bolden. Det betød, at netop den udfordring, Corona gav os, var vi faktisk allerede klar til. Det har båret os igennem krisen”, fortæller centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen.

Under Corona har der været fokus på ikke at aflyse planlagte aktiviteter, men sætte restriktionsvenlige aktiviteter i stedet, ligesom der har været ekstra fokus på at anerkende medarbejderne og styrke fællesskabet på nye virtuelle måder.

Til gavn for borgerne

Resultaterne af organiseringen på JAC er mærkbare: De faglige tilsynsrapporter på JAC er i top, og tilgangen af borgere er stigende. 

”Jeg elsker at komme ind i et hus, hvor man bliver mødt med tillid og tiltro fra alle sider. For det giver jeg også videre til borgerne. Jeg elsker, at vi har metodefrihed, og at vi alle er med til at lave strategien og arbejder mod det samme mål: at give borgerne et kvalitetstilbud", fortæller socialpædagog fra JAC, Lone Kirstine Jensen Dahl, og fortsætter:

”Det har ikke ændret sig under Corona, men vi har været igennem en rutsjebanetur og til at begynde med en hverdag med mange bekymringer. Men tilliden har været der fra alle sider i organisationen, og vi har hele tiden kunne hive fat i ledelsen, som har rummet alle følelser og bekymringer. Det har betydet meget.” 

Om JAC og prisen

JAC har fået prisen i kategorien mellemstore virksomheder med 50-499 medarbejdere. JAC har derudover også fået særprisen ’Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads 2021’, som kåres blandt alle deltagende virksomheder. JAC har tidligere modtaget prisen for Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads i 2018 og 2019 og fik titlen som Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads i 2019 og 2020.

Great Place to Work kårer hvert år Danmarks Bedste Arbejdspladser blandt de virksomheder og organisationer, der har valgt at deltage og dermed få taget temperaturen på trivslen blandt medarbejderne. I alt har 24.873 medarbejdere i 104 danske virksomheder og organisationer deltaget i undersøgelsen i år og dermed i konkurrencen om den fornemme titel.