JAC kåret til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads 2019

JAC har vendt den traditionelle ledelsesmetode på hovedet og arbejder ud fra, at medarbejderne sidder med guldet og den vigtigste viden. 

Billede af medarbejder fra JAC, der modtager prisen for Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads 2019

Den 12. november uddelte Great Place to Work priserne til Danmarks Bedste Arbejdspladser. JAC tog for andet år i træk prisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads.

”Jeg er utrolig stolt over den kultur, vi sammen har skabt på JAC, og prisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads er et kæmpe skulderklap til os alle. Vi tror ikke på kontrol, magt og top-down. Vi tror på hinanden. Det betyder, at vi i dag er 90 % ledelsesløse, og at det er medarbejderne, som træffer de store beslutninger om strategi, økonomi og lønforhandling. Fx har medarbejderne lige udarbejdet en ny organisationsstruktur til ledelsen,” siger Ann-Christina Matzen Andreasen, centerleder på JAC.

JAC drives ud fra mottoet om, at alle kan lære noget, og alle kan blive til noget. JAC har igennem en årrække udviklet en ledelsesmetode, der tager udgangspunkt i, at medarbejderne sidder med guldet til at træffe de beslutninger, som normalt bliver truffet på ledelsesniveau. Formålet med den 90 % ledelsesløse metode er at blive endnu bedre til at udvikle tilbuddene til borgerne på JAC. Og resultaterne er mærkbare på flere parametre. Medarbejdere og ledere har sammen vendt et økonomisk underskud til en balanceret økonomi, udviklet kursusforløb med efterfølgende eksamen og dimissionsfest til borgerne som de første i Danmark, og samtidig får JAC topkarakterer ved faglige tilsyn. 

”Det betyder alt, at der er så meget tillid til os som medarbejdere. Det gør noget ved vores arbejdsmiljø. Ledelsen har en kæmpe tiltro til os, også når vi vil prøve nye ting af og tænke anderledes. Vi tør godt, fordi vi ved, at vi har ledelsen i ryggen. Vi bruger i dag primært ledelsen til sparring, inden vi træffer beslutninger. Det giver os en kæmpe tro på os selv, også fordi man godt må fejle undervejs” siger Grith Grubbe Jensen, der er socialpædagog på JAC’s montageværksted.

”Medarbejderne er så vilde. Dét der sker i organisationen, når vi inviterer medarbejderne med ind i ledelsens maskinrum er helt utroligt. Vi har aldrig stået så stærkt fagligt, økonomisk og arbejdsmiljømæssigt, efter at vi i ledelsen fralagde os magten og leder ud fra 90 % ledelsesløs organisering”, siger Ann-Christina Matzen Andreasen, centerleder på JAC.

Prisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads blev uddelt om aftenen d. 12. november ved en award-event i Cirkusbygningen i København.

Temperatur på arbejdsmiljøet

Det er 19. gang, at Great Place to Work kårer Danmarks Bedste Arbejdspladser blandt de virksomheder og organisationer, der har valgt at deltage og dermed få taget temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø og trivslen blandt medarbejderne. I alt har 29.267 medarbejdere i 141 danske virksomheder og organisationer deltaget i Great Place to Works undersøgelse og dermed i konkurrencen om den fornemme titel.